Winnice w Izraelu

Winnice w Izraelu

884
0
PODZIEL SIĘ

Wino Yarden

Izraelskie winnice odżyły współcześnie w latach 70 XIX wieku. Pierwsze z nich powstały na żyznych nadmorskich terenach. Pionierem winiarstwa był baron Edmond de Rothschild, francuski bankier i mecenas syjonizmu. Jednak prawdziwy rozwój winiarstwa w Izraelu nastąpił w latach 70 XX wieku. Rewolucji w branży związana jest też z przeniesieniem winnic na ziemie mniej żyzne, w miejsca gdzie są znaczne różnice dobowe temperatur.

„Błogosławiony jesteś, PANIE, Boże wszechświata, bo stworzyłeś owoc winnego krzewu” – to błogosławieństwo nad winem recytuje się po hebrajsku w szabat przed posiłkiem. Wypija się wówczas lampkę koszernego wina. Jest to zwykle słodkie wino kiduszowe.

Winorośl uprawiana jest w Izraelu od co najmniej 5000 lat. Tę prawdę historyczną możemy znaleźć na symbolu izraelskiego Ministerstwa Turystyki oraz głównego producenta win spółki Carmel. Symbolem tym jest wizerunek dwóch mężczyzn wysłanych przez Mojżesza do Kanaanu, powracających z wielką kiścią winogron. Winorośl (hebr. gefen) jest ważnym symbolem w kulturze i obrzędowości żydowskiej. W starożytnym Izraelu wino pito przed, w czasie i po posiłkach, ale Tora przestrzega przed jego nadużywaniem.

Winnice w Izraelu

Na monetach z okresu Drugiej Świątyni są winogrona. Grona i liście winorośli spotyka się też często na mozaikach i płaskorzeźbach synagog. W latach diaspory Żydzi przestali pić wino, ale po powrocie do Izraela ta stara tradycja odżyła, a produkowane tu wino zyskało wysoką markę. Dzisiaj w uprawie winorośli i produkcji wina Izrael wykorzystuje najnowsze technologie, sprowadza się nowe szczepy krzyżuje je i miesza w celu uzyskania oryginalnego smaku, najwyższej jakości typowego izraelskiego wina.

Najlepsze izraelskie wina pochodzą ze wzgórz Golan, z okolic Katzrin. Tutaj można zaobserwować idealną współpracę zarówno kibuców jak i mieszkańców osad którzy zorganizowani są w spółdzielnie produkcyjne. Tutejsze wino podtrzymuje biblijną tradycję i już trzy razy z rzędu jako jedyne na świecie zdobyło najwyższe nagrody na światowej wystawie Vinexpo. Gleby i suchy klimat znakomicie sprzyjają uprawie winorośli, a słabe opady są sztucznie regulowane. Do popularnych winorośli należą tu: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Emerald Riesling, produkuje się także słodki Muscat i aromatyczną kalifornijską odmianę Zinfandela. Wina te dzielimy na trzy klasy: Yarden (najlepsze), Gamla i Golan.

Winnice w Izraelu

Tylko tu wykorzystuje się odmianę winorośli Merlot, także tu powstają znakomite wytrawne wina musujące. Carmel – uważa się że nazwa pochodzi od słów Kerem El -„Boża winnica”. Sto lat temu baron Edmund de Rothschild założył tu winnice pod nadzorem francuskich specjalistów. Winnica Mizrachi w Zichron Ya’akov jest obecnie największym w kraju producentem wina, słynie też z udostępnienia winnic dla turystów.

Wina Carmel są niezwykle popularne w Izraelu, produkuje się tu wina czerwone, białe i różowe, różnych odmian, są dobrej jakości i w dobrej przystępnej cenie. Rishon I’Ziyon – znaczy „Pierwsze w Syjonie”, jest to bowiem pierwsze nowożytne osiedle żydowskie, założone w 1882 roku. Pięć lat później baron Rothschild poręczył finansowo za pionierów i tu również założył winnice, które rychło zyskały sławę. Miejscową wytwórnię można zwiedzać oczywiście łącznie z degustacją win, których jakość ciągle rośnie. Inne mniejsze regiony winiarskie to tereny wokół Aszkelonu i Beer Szeby, trochę tańsze wina pochodzą z winnic Segal i Baron, znane są wina Monfort z winiarni w Netanii.

Winnice w Izraelu

Wiele wytwórni win swoją sławę zawdzięcza zakonnikom, należą do nich winnice klasztoru trapistów w Latrun (pomiędzy Tel Avivem, a Jerozolimą) produkujące wina od 1899 roku dzięki wiedzy francuskich zakonników. Także Instytut Teologiczny Cremisan (k. Betlejem) i będące w jego posiadaniu winnice, oferuje białe wina już od 1885 roku, prowadzony jest przez włoskich salezjan. Obecne plantacje winogron zajmują w Izraelu ponad 8000 akrów ziemi i zbiera się z nich ponad 80 tys. ton winogron różnych odmian i najlepszej jakości.

Wina eksportuje się także na wymagające rynki USA, Wielkiej Brytanii i krajów skandynawskich. Do popularnych i cenionych win zaliczyć trzeba: Cabernet Sauvignon Rothschild, Carmel, Carmel Mizrachi, Emerald Riesling, Gamla Chardonnay, SelecteD (White Zinfandel), Barkan Classic (Shiraz), King David, Yarden, Golan (Rose of Cabernet), Ben Ami (Un Vin Segal), Kinor (Sacramental Sweet Red Wine), Shell Segal Izrael (Cabernet Sauvignon, Argaman, Patite Syrah, Dry Red Vine) W Izraelu produkowane są także wina mocne, sherry, porto i wermuty. Ciekawym akcentem winiarskim w Muzeum Ziemi Izraelskiej (Tel Aviv) jest ogromna stara zabytkowa prasa do wyciskania winogron jak też wiele innych akcentów winiarskiej historii Izraela.

Winnice w Izraelu Winnice w Izraelu Winnice w Izraelu Winnice w Izraelu Winnice w Izraelu

Źródło: Winnice w Izraelu