Od ponad 3 tys. lat wino stanowi nieodłączną część kultury żydowskiej. Spożywa się je w czasie cotygodniowego szabatu oraz podczas obchodów większości świąt.
Przez wieki ziemie Izraela przechodziły z rąk do rąk. Gdy znalazły się pod władzą osmańską, niemal zupełnie zaprzestano produkcji wina. Prawdziwa zmiana nadeszła w XX wieku, gdy baron Edmond Rothshild rozpoczął hodowlę winnych gron i otworzył pierwsze winnice w ówczesnej Palestynie: Rishon LeZion i Zichron Yaakov. Kolejna rewolucja przyszła na początku lat 90., gdy nowe technologie upraw umożliwiły otwarcie aż 85 procent wszystkich istniejących dziś w Izraelu winnic.
Godna polecenia jest wizyta w Tishbi EstateWinery, nastarszej „rodzinnej” winnicy w Izraelu, która w trakcie czterech pokoleń przekształciła się z rodzinnego interesu w jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w kraju. Dzięki zróżnicowaniu klimatycznemu Izraela Jonathan Tishbi oraz jego syn Golan mają w swojej ofercie m.in. nie tylko wyśmienite Cabernet Sauvignion czy Cabernet Merlot (numer 3 na świecie), lecz również zwyczajowo kojarzony z chłodniejszymi regionami Pinot.
Warto udać się na degustację do winnicy, skosztować świeżych produktów spożywczych wytwarzanych przez „rodzinę” Tishbi i zabrać ze sobą butelkę wykwintnego trunku. Pod tym względem Izrael ma sporo do zaoferowana nawet najbardziej wytrawnym koneserom.
Adres:
Tishb EstateWinery, 33 Hameyasdim St., Zichron Yaakov
tel. +972/ 46 380434
www.tishbi.com