Najlepsze restauracje

Najlepsze restauracje

555
0
PODZIEL SIĘ

Monika Nowik

Każdy Izraelczyk będzie miał inną odpowiedź na pytanie, gdzie serwuje się najlepszą tradycyjną kuchnię izraelską. Podobno humus u Ali Karavana w Jaffo nie ma sobie równych. Z kolei po shakshukę, mieszankę smażonych jaj, pomidorów i papryki, warto udać się do Dr. Shakshuka, prowadzonej przez Bino Gabso.

W Tel Awiwie pilnie strzeżonym sekretem jest mała pizzeria, której właścicielem jest imigrant z Francji – najlepszy dowód na to, że różnorodność nie zna tutaj granic.

Co jednak, gdy najdzie nas ochota na sushi? Podobno Tel Awiw ma największą liczbę restauracji sushi per capita na świecie – aż trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę kult, jakim darzone jest sushi w takich miastach jak Los Angeles, Londyn czy wreszcie w samym Tokio.

Restauracje w Izraelu specjalizują się w kuchniach ze wszystkich stron świata. Co więcej, niektórych z nich próżno szukać gdzie indziej: na przykład specjały kuchni perskiej, mezopotamskiej czy jemeńskiej, poddane subtelnym wpływom żydowskim, znaleźć można jedynie w Izraelu.

Lunch w Izraelu spożywany jest między godzinami 13 a 16. Wówczas niektóre dania bywają tańsze nawet o połowę. Droższe restauracje otwierają kuchnię ok. godziny 18, a goście gromadzą się zazwyczaj dopiero od 21. W Tel Awiwie warto zajrzeć do Nana Baru w modnej dzielnicy Neve Zedek, gdzie barokowy przepych połączono z wyszukanym współczesnym dizajnem. Atmosfera jest wyjątkowa szczególnie wieczorem, gdy płoną świece w pięknie urządzonym wewnętrznym patio. Innym spektakularnym doświadczeniem może być kolacja w restauracji Boya, położonej w porcie. Siedząc na tarasie, można podziwiać fale rozbijające się w eksplozjach piany o falochron, zaledwie kilka metrów od stolików.

Źródło: Najlepsze restauracje