Źródłem autentycznego doświadczenia, dostosowanego do własnych pragnień i upodobań, jest ponad 300 winnic i winiarni, rozlokowanych we wszystkich regionach Izraela, które zapraszają spragnionego turystę do odwiedzin i degustacji.
Izrael ma wysoko rozwiniętą branżę produkcji wina. Przez tysiące lat, od czasów Noego, Ziemia Izraela była bogata w winnice.
Nowoczesny przemysł winiarski rozwijał się w trzech różnych okresach. Pierwszy to czas pierwszej Aliji, około roku 1882, kiedy baron Edmond de Rothschild założył Carmel Winery. Przez sto lat Carmel Winery było monopolem na koszernym rynku izraelskim.
Drugi ważny okres dla przemysłu winiarskiego w Izraelu rozpoczął się na początku lat 80-tych XX wieku, kiedy monopol Carmel Winery został złamany poprzez ustanowienie na Wzgórzach Golan Winery and Tishbi Estate Winey, która była pierwszą rodziną winnicą założoną w Izraelu. W latach 80-tych XX wieku powstała też Margalit Winery jako butikowa niekoszerna winnica, będąca pionierem tego typu winiarni na izraelskim rynku.
Trzeci okres izraelskiego przemysłu winiarskiego nastał w latach 90-tych XX wieku i na początku wieku XXI, gdy grupa emerytów, rolników, czy biznesmenów postanowiła rozpocząć działalność własnych butikowych winnic. Teraz jest ich 380 – z czego 35 stanowi komercyjne winnice, a pozostałe mają wielkość średnich butikowych winnic.
Główne odmiany uprawiane w Izraelu to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Carignan, Emerald Riesling, Shiraz, Chardonnay.
Wszystko co musisz zrobić, to jedynie napić się wyśmienitego izraelskiego wina.